Alege-ti o soba pe care poti gatesti la ceaun.

In primul rand atunci cand vrem sa achizitionam o soba pe lemne trebuie sa tinem cont in primul rand de ce am cumpara-o.

O soba pe lemne este cu aproximativ 77% mai economica per Kilowat ora(kWh) decat o centrala electrica, cu 50% decat o centrala pe GPL si cu 29% decat o centrala pe gaz.

Panorama pe care ne-o poate oferii o soba intr-o noapte friguroasa de iarna este aproape de nedescris. Imaginea focului in sine, intretinerea lui cu vreascuri dar sunetul lemnului trosnind o sa ne incalzeasca nu doar trupurile cat si sufletul.

Soba in sine nu este atat de ieftina insa toata cheltuiala o sa se amortizeze in timp prin intermediul combustibilului, adica lemnele.

Costurile unei sobe poate varia de la pe la aproximativ 500 lei pana la 5000 lei.

Instalarea unei sobe poate constituii niste costuri in plus dar dupa cum am precizat aceste costuri se vor amortiza in timp.

Combustibilul folosit de catre soba, adica lemnele pot fi uneori gratis daca esti noroc dar in cele mai multe ori ele vin la un pret. Si acest pret poate fi diferit, totul depinzand de calitatea lemnului. Spre exemplu lemnul ud este mai ieftin pentru ca va trebuii s ail usuci singur. In schimb lemnul gata uscat, are un pret mai ridicat pentru ca el este gata de utilizat.

Un alt lucru important din cadrul unei instalatii pentru soba este evacuarea fumului. Daca nu avem deja un cos pentru fum la casa atunci va trebuii sa construim unul( este o investitie foarte buna pentru ca se pot lega mai multe sobe la un singur cos) iar daca avem deja unul atunci nu va trebuii doar sa facem instalarea sobei la cosul respectiv.

Vezi modele de sobe.

Un ceaun merge la perfectie daca alegem un anumit tip de soba si nu numai.

Atunci cand cumperi un ceaun fie el de inox, fonta sau cupru trebuie sa stii ca gustul mancarii pregatite in el va avea un gust mai mult bun, mai diferit fata de al mancarurilor gatite in cratita sau tigaie. Insa si acestea au nevoie de ingrijire de calitate pentru a te bucura cat mai mult timp de el.

Cele mai des intalnite tipuri de ceaun sunt cele din fonta, aluminiu, inox dar in special din cupru.

Trebuie sa avem in vedere cateva aspecte atunci cand achizitionam un un ceaun din cupru pentru a fi mult mai durabil. Spre exemplu trebuie sa fim atenti ca manerul si segmentele de unde se pot prinde coada de corpul ceaunului sa fie bine turnate iar fundul ceaunului sa fie cat mai gros si sa aiba cat mai putine denivelari.

Dupa ce ai achizitionat un ceaun, inainte de a gatii in el, va fi necesare curatarea cat si calirea lui. Ceaunul va trebuii sa fie si purificat de substantele folosite in construirea lui( fiecare proces difera din cauza materialului din care este facut).

Nu in ultimul rand sa nu uitam de curatarea ceaunului. Ea se va face cu ajutorul apei calde si a unei lavete sau burete de vase. Nu este indicat folosirea buretului de sarma pentru curatare pentru ca acesta se poate deteriora.

Dupa cateva utilizari se repeta operatiunea de calire cu ulei a ceaunului pentru a ii asigura unu nou strat de protectie.

Daca mancarea s-a prins de ceaun va trebuii sa il puneti la fiert cu putina apa si poate putin detergent. Nu este indicat sa folositi soda de rufe sau soda caustic pentru ca in timpul curatarii aceste substante il pot fisura.

Vezi modele de ceaun si oale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.