Drujba este cel mai des intalnit utilaj din gospodaria fiecaruia

Drujba este un un utilaj destul de versatil, portabil, si este indispensabil celor care lucreaza cu lemnul, fie ca este de exemplu un sculptor in lemn, fie ca este taietor de lemne sau face o meserie in mod amator sau profesionist in industria lemnului.

Drujbele exista pe piata de multa vreme, fiind la indemana oricui, fiind utilizate de proprietari de case la munca in livada, la cherestea, de catre pompieri pentru salvarea de vieti omenesti sau in caz de dezastre, dar si de catre echipele de constructii.

Drujbele au o varientate de forme si de marimi, si sunt clasificate in functie de motor ( benzina sau electrice), dar si dupa lungimea lamei.

Daca te duci sa cumperi o drujba, vei fi coplesit de varietatea de modele, marci dar si de dimensiuni.

In acest articol vom vorbi mai mult de avantajele si dezavantajele drujbei electrice sau pe benzina.

Drujba pe benzina este alimentata cu benzina aflata intr-un rezervor, situat in apropierea manerului, acolo unde se afla si motorul. Rezervorul are de obicei capacitati intre 0,26 si 0,56 litri, perioada sa de functionare tinanad cont de sarcina la care este supusa drujba, eficienta consumului de combustibil dar si de capacitatea cilindrica si puterea motirului. O drujba cu lama de 40-45 cm, ar trebui sa aiba o durata de functionare de 15-20 minute atata timp cat sarcina la care este supusa este una moderata.

Dezavantajul ei este ca necesita mai mult timp de intretinere fata de o druja electrica deoarece rumegusul rezultat in urma taierii se amesteca cu uleiul ce lubrifiaza lantul si se ajunge des la situatia in are trebuie deschis capacul ambreiajului pentru a curata mazga acumulata.De asemenea, filtrele de aer se infunda destul de des date fiind conditiile de munca.

O alta problema este faptul ca rumegusul poate ajunge foarte usor la galeria de admisie a aerului in cele din urma inecandu-l. Desi sunt mai zgomotoase si necesita mai mult timp de intretinere, drujbele pe benzina sunt recomandate pentru cei care intr-adevar au de taiat lemn la modul serios, fiind mai performate si mai fiabile in timp.

Vezi cele mai bune modele de drujba pe benzina

Drujmele electrice, care se clasifica in electrice cu fir sau cu acumulator, dar fiecare dintre ele, este folosita de catre proprietarii de case, care nu au un volum prea mare de lemne pentru taiat, care le folosesc mai mult pentru intretinerea pomilor din jurul casei, a livezilor, sau pentru a taia din cand in cand lemne de dimensiuni mici si medii.

Avantajul lor este ca nu necesita mult timp de intretinere, ca nu sunt atat de zgomotoase precum cele pe benzina.

Indiferent ca alegem o drujba pe cablu sau pe acumulator, drujba electrica este recomandata celor care nu sunt profesionisti, gospodarilor care isi doresc sa isi intretina singuri spatiile verzi din jurul casei si care fac asta doar din pasiune.

Vezi cele mai bune modele de drujba electrica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.