Fii intotdeauna pregatit pentru situatii neprevazute in gospodarie cu un generator de curent

Generatoarele de curent, sunt aparate care convertesc energia mecanica sau chimica in energie electrica.

Sunt alcatuite dintr-un monitor termic si un alternator de curent si sunt utile in cazul in care niciun dispozitiv tehnologic nu poate functioma fara energie electrica.

In momentul de fata putem gasi pe piata de generatoare electrice,  cat si generatoare care functioneaza pe combustibil.

Cele din prima categoerie convertesc energia mecanica obtinuta din diverse surse furnizand energie electrica, iar cele din categoaria a 2a, pe combustibil, functioneaza pe acelasi principiu, diferenta fiind energia mecanica, ea rezultand din energia chimica obtinuta prin ardere.

Se pot cataloga in 2 tipuri, generatoare fixe sau mobile. Cele fixe sunt simplu de folosit si pot fi principala sursa de curent a unei gospodarii, cele mobile fiind folosite pentru situatii de urgenta , putand fi transportate in caz de nevoie.

Generatoarele se mai pot diferemtia si in functie de modul de pornire, si aici avem 2 variante, tipul de pornire automata si electrica sau la sfoara.

In functie de energia furnizata , generatoarele se impart in 2 categorii:monofazice si trifazice.

In functie de racire, acestea se catalogheaza in generatoare racite pe baza de aer sau pe baza de lichid, cele pe lichid producand mai putin zgomot decat cele care se racesc cu aer.

Functionand pe principiul inductiei magnetice, generatoarele se compun dintr-o parte fixa si una mobila, stator si rotor. Statorul este un magnet ( sau un segment de magneti) iar rotorul este o bucla de metal care se invarte in interiorul acestuia.Cu fiecare rotatie, campul magnetic creaza un curent care se transporta in exterior printr-o bobina de circuit electric.

Cand alegem un generator electric, trebuie sa tinem cont de sfatul unui electrician, asta pentru ca sunt cateva detalii de care trebuie sa tinem cont. Puterea generatorului trebuie sa fie ceva mai mare decat cea necesara, pentru a te asigura ca nu exista riscul de suprasolicitare, specialistii recomandand sa fie mai mare cu 30% puterea generatorului decat cea necesara pentru gospodarie.

Puterea necesara influenteaza direct tipul de alimentare.pentru puteri de sub 4 kVA, optimale sunt generatoarele pe benzina, in timp ce pentru puteri mai mari de 15 kVA, avem nevoie de unul diesel.

In general, generatoarele electrice dispun de un regulator electric de turatie, ce permit furnizarea unui curent calitativ. Daca generatorul are regulator mecanic de turatie, vei avea nevoie de un stabilizator de tensiune, asta pentru a nu pune in pericol echipamentele mai sensibile la tensiuni oscilante.

Gneratoarele pot fi folosite atat in interior cat si in exterior. Trebuie insa sa tinem cont ca cele amplasate interior trebuie sa aiba parte de o buna ventilatie pentru a nu se supraincalzi, dezavantajul fiind ca acestea produc si un zgomot destul de puternic ce poate fi deranjant.

Exista generatoare care vin la pachet cu o carcasa speciala, ce pot fi tinute afara, avantajul fiind ca zgomotil produs de acestea nu se aude si in casa, si ca pot indura temperaturi ridicate dr si foarte scazute.

De mentionat este faptul ca cele care stau afara, trebuiesc pornite din cand in cand pe timp ce iarna pentru a se pastra intr-o stare buna de functionare.

Vezi mai multe modele de generatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.