Freza pentru zapada, un ajutor de nadejde iarna

Cand vine vorba despre frezele pentru zapada, discutam despre un utilaj destul de dotat din punct de vedere al caracteristicilor pe care trebuie sa le aiba.

Chiar daca pe piata gasim atat freze de zapada electrice, pe benzina sau manuale, alegerea cea mai buna o facem in primul rand cand vine vorba despre nevoile noastre.

In functie de tipul de alimentare si de puterea motorului, frezele sunt de 2 tipuri: electrice sau pe benzina.

 

Cele elctrice, se mai numesc si suflante de zapada, si sunt alimentate cu un curent continuu, de la priza, cu ajutorul unui cablu special, rezistent la temperaturi scazute. Exista si freze electrice fara fir, care folosesc un acumulator, dar puterea lor este una mai redusa.

Cele cu benzina, au o capacitate a rezervorului de pana la 5 L si putere mult mai mare, ajungand chiar si la 20 CP. Sunt cele mai performante freze de zapada, si sunt folosite la deszapezirea suprafetelor mari chiar si in conditii meteo dificile.

Un alt criteriu, se refera la numarul de stadii . Cu cat numarul de stadii este mai mare, cu atat performanta acesteoa creste.

Cele cu un stadiu, folosesc un burgiu cauciucat, folosit pentru a ridica zapada si a  o proiecta, fiind perfect pentru stadiul pufos al zapezii

Cele cu 2 stadii, au pe langa burgiu si un rotor cu 2 freze, si sunt ideale pentru a sparge gheata      si pentru a imprastia munti de zapada intarita ce se strang mai ales langa trotuare.

Cel cu 3 stadii, are principiul asemanator celui cu 2 stadii, diferenta o face faptul ca sunt mai robuste si au un accelerator, care permite cresterea vitezei cu pana la 50%, fiind perfecte pentru deszapezirea unor spatii vaste, dupa ninsori abundente.

In functie de tipul de evacuare, avem freze cu o singura treapta sau cu 2 trepte.

Primele sunt folosite pentru spatii inguste, precum scari sau ganguri , in timp ce frezele cu 2 trepte, au 2 lame de frezare, prima avand rolul sa sparga gheata iar a 2a faramiteaza, ridica si arunca zapada la distanta.

Benzina VS Electrica

Freza electrica:

Avantaje:

Dimensiuni reduse si o greutate de 5-10 kg

Este mai eficienta in spatii inguste

Nu necesita alimentare cu combustibul sau schimb de ulei

Are un pret accesibil

Dezavantaje:

Are putere mica si nu este eficienta pe spatii mai mari de 200 mp, sau la un strat de zapada mai mare de 30 cm

Cea cu fir depinde de alimentarea de la priza , cea cu acumulatori are putere mica su timp de lucru scurt

Freza pe benzina:

Avantaje:

Are putere mare si poate fi folosita pentru indepartarea zapezii chiar si de 70 cm

Poate fi folosita si pentru terenurile de tip accidentat

Poate avea extraoptiuni precum manere incalzite sau oprirea automata

Dezavantaje:

Este mult mai scumpa decat cea electrica

Cantareste pana la 70 kg

Necesita intretinere si schimb de consumabile

Intr-o piata de desfacere cu atatea variante din care puteti alege o freza de zapada de calitate, trebuie sa tineti cont in primul rand de suprafata ce trebuie deszapezita, de conditiile meteo din zona in care locuiti ( strat de zapada, temnperatura) si sa faceti alegerea potrivita.

Daca in zona Dobrogei, ar fi mai eficiente in majoritatea zonelor frezele electrice, cantitatile de zapada nefiind atat de insemnate, si temperatura mai prietenoasa pe timp de iarna, situatia se schimba daca trecem in zona de centru a tarii sau dupa Carpati.

Gaseste-ti modelul potrivit de freza pentru curatarea zapezii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.