Granit, Marmura si travertin

                                                               

                 Granitul este un material folosit in constructii si amenajari exterioare cat si interioare. Scarile interioare sau exterioare sunt deseori infrumusetate prin intermediul granitului, el fiind recomandat de specialistii in design din intreaga lume. In acest fel scarile interioare sau exterioare sunt rezistente in timp, nu se zgarie, nu isi pierd culoarea si nici nu sunt afectate de fluctuatiile de temperatura.

Pe langa cele amintite mai sus granitul vine intr-o varietate larga de culori pentru ca in compozitia sa se gasesc cristale minerale conexate si cele mai des intalnite sunt feldspatul si cuartul.

Atunci cand folosim granitul pentru a decora scarile interioare trebuie sa tinem cont si de locul unde acestea se afla, de culoarea peretilor inconjuratori cat si de mobila existenta iar pentru acestea se recomanda ca, culorile granitului  sa fie deschise, vii, pentru a da mai multa stralucita si eleganta incaperii. Pentru exterior deobicei se preventa nuantele mai inchise sau neutre pentru a nu iesii extrem de mult in evidenta.

Pentru a intretine granitul se recomanda curatarea petelelor rapid dupa aparitia acestora pentru a nu deteriora suprafata placilor. Daca doriti sa asezati pe blatul de bucatarie( fiind realizat din granit) vase fierbinti, obiecte din metal sau orice alt obiect ce poate cauza zgarieturi, un mic suport special sau de ce nu servetele.

Pentru a curate suprafetele din granit nu se recomanda folosirea produselor de curatat pe baza de acid asa cum folositi spre exemplu in interiorul bailor. De asemenea nu trebuie sa folositi mopuri sau carpe cu suprafata aspra pentru a curate podeaua de granit.

Daca se respecta aceste cateva regurile de intretinere a pietrei de granit, suprafata folosita de dumneavoastra poate sa reziste un timp foarte indelungat.

Vezi modele de granit.

Marmura este si ea un material des intalnit in casele oamenilor. Ea se poate folosii indesebi la infrumusetarea scarilor, a bucatariilor sau a bailor.

Acest material este o roca naturala metamorfica in compozitia careia se gaseste carbonat de calciu, iar din acest motiv marmura este foarte dura. Acest material are o structura cristalina etansa(avand si o porozitate redusa) ii confera eleganta caracteristica dar si posibilitatea obtinerii unui lustra perfect.

Marmura se comporta foarte bine in conditii de umiditate, nu se deterioreaza. Totusi in compozitia marmurei se afla si carbonatul de calciu, ceea ce face ca acest material sa fie sensibil la actiunea acizilor. Exista si alt tip de marmura ce nu contine carbonat de calciu dar contine dolomit. Acest tip de marmura este mult mai rezistent in prezenta acizilor.

Paleta de culori a marmurei este foarte diversificata, ea pornind de la un alb sidefat, galben, verde, rosu, cenusiu ajungand pana la negru iar acest lucru se datoreaza compozitiei minerale din cadrul fiecarui bloc de piatra.

Mai putem intalnii marmura in amenanjari exterioare ea fiind utilizata la scara larga in acest fel. Deci o putem folosii pentru decorarea peretilor exterior sau interior pentru scarile interioare sau exterioare, blaturi in bucatarie, glafturi, cat si in sculptura, ea fiind o roca foarte rafinata.

Vezi modele de marmura

Cea de a 3 roca pe care o puteti gasii foarte des in detrimentul unei locuinte este travertinul.

Acest material este o roca sedimentara calcaroasa, avand un aspect poros, avand diferite nuante cu un aspect profund natural. El este folosit atat in cadrul amenajarilor exterioare cat si interioare.

Travertinul french pattern are o nuanta placuta si delicate, fiind perfect pentru orice amplasament sau incapere imbinandu-se foarte bine cu orice alt material folosit in amenajarea respective. Acest material se poate folosii cu brio in placari interioare fie pe verticala sau pe orizontala.

Probabil va intrebati daca acest material se poate folosii si in bai. Raspunsul este un categoric da, intrucat rezistenta la umiditate este foarte ridicata apropiindu-se de rezistenta la apa a marmurei.

Datorita tolerantei ridicate pe care o are asupra apei, travertinul este utilizat cu brio si la exterior, el fiind folosit la placarea fatadelor sau este folosit in amenajarile din curti si gradini. Pe lamga rezistenta la apa, aceste material este la fel de rezistent si la expunerea la diferite intemperii precum si la actiunea ciclurilor repetate de inghet si dezghet. Putem folosii travertinul chiar si la placarea spatiului din jurul piscinii.

Vezi modele de travertin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.