Motoare electrice si termice

Motoare electrice.

Un motor electric, sau cum mai este el numit electromotor, este un dispozitiv electromecanic ce transforma energia alectrica in energie mecanica. Transformarea in sens invers , adica a energiei mecanice in energie electrica este realizata de un generator electric. Intre cele doua motoare, nu exista diferente daca vorbim de un principiu semnificativ, acelasi dispozitiv putand indeplini ambele roluri dar in situatii diferite.

Majoritatea motoarelor electrice functioneaza pe baza fortelor electromagnetice ce actioneaza supra unui conductor parcurs de curent electric aflat deasemenea intr-un camp magnetic , dar exista si motoare electrostatice construite pe baza fortelor Coulomb, cat si motoare piezoelectrice.

Cele 2 componente importante ale unui motor electric, statorul si rotorul, fac posibila functionarea acestui tip de motor. Intre partea fixa (statorul) si partea mobila (rotorul) , exista un loc liber, numit intrefier, ce permite miscarea rotorului fata de stator. Grosimea acestui loc liber, al interfierului, este un indicator important in ceea ce priveste performantele motorului electric.

Avem mai multe tipuri de motoare electrice:

Motoare cu curent continuu: functioneaza pe baza unui curent ce nu isi schimba sensul acestea impartindu-se in 4 categorii: cu excitatie derivatie, cu excitatie serie, cu excitatie mixta si excitatie separata.

Motoare cu curent alternativ: Motoare sincrone, motoare asincrone, cu inele de contact, cu rotorul in scurtcircuit, cu bare inalte si cu dubla colivie.

Vezi mai multe modele de motoare electrice

Motoare termice.

Un motor termic este o masina termica ce transforma caldura in lucru mecanic.

Acesta functioneaa pe baza unui cilcu termodinamic realizat cu ajutorul unui fluid.

Conform principiului al 2lea al termodinamicii entropia unui sistem nu poate decat sa creasca , doar o parte a caldurii preluate fiind de la sursa de caldura ( numita deasemenea si sursa calda) si este tranformata in lucru mecanic, restul de caldura fiind transferat unui sistem cu temperatura mai mica, numit si sursa rece.

Tipurile de motoare termice sunt:

  1. motor cu ardere externa: aici putem aminti motorul cu abur, turbina cu abur si motorul Stirling.
  2. motorul cu ardere interna: la care sursa de caldura este un sistem de combustie suferit chiar de lichidul supus ciclului termodinamic si am putea aminti de motorul cu ardere interna cu piston, motorul Wankel, turbina cu gaze, motor racheta, statoreactorul si pulsoreactorul.

Fiecare tip de motor termic, are o istorie interesanta, ele fiind realizate si functinale, odata cu dezvoltarea metalurgiei. Daca pentru motoarele cu aburi nu era necesar un material asa de rezistent ca pentru cele cu ardere interna, motorul cu abur functionand inca din 1707, restul au cunoscut o dezvoltare mai intarziata.

Motoarele termice cu ardere interna au aparut mai tarziu, motivul principal fiind acela ca era nevoie de materiale care sa reziste temperaturilor destul de mari ce rezulta de exemplu in urma combustiei, temperatura ajungand uneori chiar si la 2000 grade Celsius.

Unul dintre cele mai cunoscute motoare termice, este cel Diesel, aparut in anul 1900 in germania, acolo unde Rudolf Diesel a inventat motorul ce functioneaza pe acelasi principiu pana in zilele noastre.

Vezi mai multe modele de motoare termice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.