Prepara-ti propria licoare traditionala cu ajutorul cazanului de tuica

Daca ai o casa la tara cat si o livada de prune, mere, pere sau alte soiuri atunci un cazan de tuica te poate ajuta sa iti creezi propria licoare traditional romaneasca.

Cazanul de tuica a suferit modificari dealungul timpului, modernizandu-se, ajungand astazi un distilator modern produs din materiale de calitate.

In urma catorva studii legate de termoconductibilitate s-a constatat ca metalul care detine cele mai bune proprietati de acest gen, dupa argint, este cuprul. Din aceasta cauza industria de acest profil s-a indreptat spre fabricarea cazanelor de tuica din cupru cu o puritate de 99,9%.

Bautura preferata de romani se realizeza prin distilarea fructelor cu ajutorul unui cazan de tuica.

Inainte sa achizitionezi un astfel de echipament trebuie sa stii cateva lucruri despre acesta.

In principiu alambicul este alcatuit dintr-un cazan de distilare fabricat din cupru asezat pe un focar, o serpentina de racire si un vas de colectare din table galvanizata, unde ajunge tot lichidul rezultat, fie el tuica sau palinca. Bauturile alcoolice produse in astfel de dispositive sunt pure si au un gust deosebit.

Pe piata exista si cazane din inox, acestea avand capacitatea de a rezista la temperature inalte si totodata au un pret mult mai mic fata de cele din cupru. Dezavantajul este ca sunt sanse foarte mari ca in cazul acestor modele, bautura se poate afuma si astfel se compromite tot rezultatul.

Cazanele de tuica pot fi incalzite prin doua metode, fie folosind lemnele sau gazul.

Echipamentele ce folosesc lemnele ca si combustibil sunt cele mai raspandite, fiind cazanul de tuica traditional.

Cazanul de tuica ce utilizeza gazul pentru incalzire poate avea procesul de distilare mai bine controlat si mai curat fata de optiunea pe lemne.

Este foarte important de retinut ca legislatia permite ca cetateanul sa detina un astfel de cazan pentru tuica avand ca scop distilarea si fabricarea bauturilor alcoolice doar daca acesta declara primariei la care este arondat ca detine un astfel de dispozitiv. In cazul in care nu este declarant echipamentul se pot primii amezi.

Cazanele de tuica pot fi tip basculant sau stabile.

Cele din prima categorie sunt foarte practice si deasemenea sunt potrivite productiei de tarie in cantitati medii pentru ca sunt foarte usor de umplut si de golit.

Ele au focarul compus din doua parti iar umplerea lor se realizeza prin partea superioara a vasole pentru ca, apoi dupa ce procesul de distilare s-a finalizat ele se pot bascula cu ajutorul manerului special conceput pentru aceasta operatie.

Vasele de tip stabil au focarul compus dintr-o singura parte si sunt prevazute cu doua orificii separate, unul avand ca scop incarcarea vasului si celalalt descarcarea. Aceste vase sunt recomandate in cadrul prepararii bauturilor alcoolice din fructe de capacitate medie sau mare, ele fiind recomandate uzului individual cat si industrial.

Vezi mai multe modele de cazane pentru tuica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.