Scarificatoare

Inainte de a discuta despre scarificatoare, ar trebui sa dao o definitie a scarificarii pentru a intelege mai bine complexistatea acestui procedeu.

Scarificarea este metoda de afanare a pamantului, scormonirea unei suprafete de teren sau a unei sosele in refacere, pentru a usura indepartarea pamantului sau a pietrelor si a asigura o mai buna legatura intre materialul nou si cel vechi, sau poate fi folosita metoda si in medicina si inseamna a indeparta pielea unui bolnav provocand o usoara sangerare in scop terapeutic pentru a introduce un medicament, vaccin,analiza.

Un scarificator este un utilaj de dislocare a pamantului a bolovanilor de mari dimensiuni si a radacinilor sau a straturilor dure de material fixate in sol.

Componentele unui scarificator sunt dintii executati partial sau total din otel mangan, montati pe suporturi inferioare la randul lor fiind montate pe o grinda transversala articulata la un suport intermediar montat la un tractor.

Toate aceste componente sunt actionate de instalatia hidraulica care fixeaza sau modifica pozitia de infigere a dintilor.

Scarificarea se face efectiv prin infigerea dintilor in teren, si datorita fortei de tractiune si a efectului greutatii dar si al sistemului hidraulic de manevra, mentine scarificatorul intr-o anumita pozitie dintii dizlocand astfel obiectele dure din sol.

In functie de intrebuintarea sa, scarificatoarele se pot clasifica in mai multe gategorii.

Dintre cele mai folosite, si mai cunoscute am putea sa amintim si sa definim cele mai cunoscute 2 masini de acest fel.

Daca ar fi sa dam o definitie a scarificatorului, am spune ca este o masina agricola prevazuta cu dinti sau cutite, ce serverste la afanarea pamantului cu scopul de a asigura patrunderea aerului in sol la radacina plantelor.

Scarificatorul mai poate fi o masina prevazuta cu dinti de otel cu ajutorul careia se scormoneste o anumita suprafata a unui teren.

Pentru ca am amintit deja principalele intrebuintari ale unei astfel de masini, clasificarea lor in functie de intrebuintare acopera o gama foarte larga de intrebuintari.

Astfel putem vorbi despre acest sistem de scarificare montat pe buldozere care au functia de a indeparta bucati mari de bolovani sau pietre de pe o suprafata pentru a o face neteda, se poate folosi pe tractoare pentru agricultura – si aici avem o gama foarte larga de intrebuintari, putem gasi scarificatoare la dimensiuni mai mici folosite uneori chiar si in gradinarit pentru a afana pamantul , dar si de scarificatoare atasate la compresoarele folosite pentru decopertarea asfaltului.

Principiul lor este acelasi, toate masinile, fie ca sunt de mici dimensiuni si se folosesc la scarificarea gazonului atunci cand vine primavara si gazonul se trezeste la viata, ca sunt compresoare sau tractoare, buldozere sau escavatoare, toate folosesc aceeasi modalitate de a sparge sau a indeparta ceva.

Scarificatoarele sunt folosite cel mai adesea in agricultura.

Acesta este domeniul in care aceste sisteme de scarificare isi au cea mai mare intrebuintare, ajutand la scormonirea efectiva a pamantului, fie pentru insepartarea bolovanilor de pe campuri, fie prin metoda discuirii ajutand astfel pamantul sa se afaneze si sa poata intra aerul in sol ajutand astfel viitoarea recolta, fie pentru a indeparta in urma acestui procedeu radacinile ramase in pamant de la recolta trecuta.

In agricultura si pentru agricultura, acest mecanism a cunoscut cea mai mare dezvoltare, si inca de la inventarea procedeului pana acum a avut o intrebuintare pe o scara foarte larga.

Vezi mai multe modele de scarificatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.