Scule pneumatice si echipament de protectie muncii

Sculele pneumatice sunt o alternative pentru sculele electrice. Acestea se folosesc in special acolo unde este un atelier stabil, fie auto fie de orice alta natura, deoarece deseori puterea este mai mare dar si costul pentru “combustil” este mai mic.

Sculele pneumatice functioneaza pe aer, da ati auzit bine. Cu ajutorul unui compresor(acesta fiind legat la o sursa de curent) aerul este pompat prin intermediul unui furtun direct in fiecare utilizaj sau scula in parte. De aceea nu este bine sa subestimam impactul debitului dar si al retelei de aer comprimat pentru o buna functionare a acestora.

In primul rand pentru a obtine debitul dorit de aer trebuie verificat la nivelul compresorului daca debitul de aer disponobil este suficient pentru a satisface nevoile echipamentului.

Spre exemplu in cadrulul unei masini de insurubat cu aer comprimat trebuie sa te asiguri ca aceasta are parte de toate conditiile pentru a te bucura de beneficiile acesteia si anume:

-Trebuie verificata dimensiunea minima a furtunului pentru ca echipamentul sa fie utilizat acolo unde doresti dar in acelasi timp trebuie sa fi atent ca accesorile sa fie cele corecte(grup de prepare aer(FRL), cuplaje si furtun in tambur). Avand toate aceste accesorii nu vei pierde din presiunea aerului intre compresor si echipament.

-Utilizeaza un FRL pentru fiecare masina de insurubat in parte. Acesta va curata si va lubrifia aerul care intra in echipament si totodata va asigura si consistenta aerului.

Majoritatea sculelor penumatice lucreaza cu o presiune a aerului de 6,3 bari. Pentru ca echipamentul sa functioneze corect este de luat in calcul permiterea unei presiuni mai mari la aerului la nivelul compresorului si sa setati nivelul FRL-ului la 6,3 bari.

Vezi mai multe echipamente pneumatice.

Pentru a folosii echipamentele in deplina siguranta este recomandat sa aveti si echipament adecvat pentru protectia dumneavoastra.

Fie ca este vorba de munca in gospodarie sau munca pe santier, pericolele de accidentare stau la tot pasul. Daca utilizezi gresit uneltele sau nu esti atent sau fie esti echipat neadecvat, sunt cele mai frecvente cauze ce pot duce la accidentarea ta sau a celor din jurul tau.

Pentru a alege echipamentul potrivit intai trebuie sa ne gandim care este scopul acestuia.

Daca este vorba de o munca ce implica activitatea fizica, imbracamintea de protectie trebuie sa fie croita dintr-un material rezisten la abraziune, tocire sau intindere. Din fericire acest material este tercotul(el fiind destul de ieftin). Pentru protectia impotriva unei surse de foc deschise este necesar ca materialul sa fie croit dintr-un material ingnifugat, deobicei din bumbac sau alte materiale sintetice. In cazul in care ne va trebuii protectie impotriva temperaturilor scazute si a intemperiilor, imbracamintea de protective trebuie sa fie croita din materiale sintetice cu captuseala si strat exterior impermeabil pentru o izolare optima.

Vezi modele de imbracaminte pentru protectie.

Bineinteles ca aceasta imbracaminte trebuie sa ne ofere si un grad crescut de confort in special daca ea va trebuii purtata pe toata durata zilei. Spre exemplu daca munca se face in cadrul unort temperature ridicate atunci si materialele trebuie vor trebuii sa fie usoare si respirabile.

BIneinteles si pretul isi spune cuvantul ca in cazul oricarui obiect achizitionat de noi. De aceea pentru o protectie de incredere echipamentele certificate CE sunt o alegere recomandata, deci nu trebuie sa ne orientam asupra celor mai ieftine articole de imbracaminte si incaltaminte pentru ca siguranta noastra sta in joc.

Vezi mai multe modele de incaltaminte pentru protectie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.