Tapet

Un scurt si interesant istoric al tapetului, prezentata ca un fel de poveste interesanta a unuia dintre materialele cele mai folosite de-alungul anilor pentru renovarea locuintelor si a incaperilor cu diverse destinatii, unele mai clasice, altele mai cu pretentii.

Chiar daca la prima vedere acest banal tapet, a avut cativa ani de zile in care a intrat intr-un con de umbra, se pare ca revine iar la moda de ceva vreme si chiar face concurenta celor mai ravnite branduri de vopseluri lavabile.

Pentru a reveni la scurtul si interesantul istoric al tapetului, se pare ca acest a aparut pentru prima data in China, China deoarece acolo asa cum bine deja stim, a fost inventata hartia. Tot ei, au fost primii care au inceput sa lipeasca pe pereti hartie de orez  si asta cu foarte multi ani inainte, mai exact undeva la inceputul anilor 200.

Se pare ca in anul 105 la curtea imparatului Ts’ai Lun s-a inventat o modalitate de a confectiona banala bartie, asta din resturi de tesaturi. Se pare ca nu a fost un proces destul de simplu inca de la inceput, si ca hartia a avut ani de zile in care a tot fost reinventata.

A ajuns destul de repede mai apoi si la arabi, asta din pricina unor prizonieri chinezi care cunoscant tainele prepararii hartiei, au facut un schimb la acea vreme si astfel au raspandit taina fabricarii hartiei in tot orientul mijlociu.

Primele bucati de tapet se pare ca prezentau suveniruri religioase cea mai veche se pare ca este o ilustratie a Fecioarei Maria, ce dateaza din 1418.

Daca ajungem repede in zilele noastre, putem spune ca tapetul este unul dintre cele mai cunoscute odele de finisaj pentru decorarea interiorului, revenind foarte tare in ultimii ani in atentia marilor designeri interiori.

Pe langa avantajele estetice oferite decorarea peretilor interiori cu tapet este o solutie sigura si usoara destinata persoanelor care isi doresc sa decoreze si sa schimbe infatisarea casei cat mai des posibil, unii chiar la maxim 2 ani de zile, oferind avantajul ca se poate face cu un minim de deranj si murdarie.

Mai mult de atat, tapetul ofera avantajul sa cheltui mult mai putini bani decat orice alt finisaj interior.

Tapetul de hartie :

Prezent in colectii impresionante de culori si de combinatii cromatice care mai de care mai frumoase, este de departe cel mai ieftin si cel mai folosit de pe piata, putanduse gasi la raft atat in varianta lavabila cat si in varianta semilavabila.  Aici a intervenit intotdeauna o problema, deoarece denumirea de lavabil este putin exagerata deoarece la prima incercare de spalare tapetul dumneavoastra se va deteriora iremediabil. Folosirea tapetului de hartie este contrindicat in unele incaperi unde exista o foarte mare umiditate, mai exact in baie si in bucatarie, acolo unde atmosfera nu permite folosirea unui astfel de tip de tapet.

Tapetul de vinil :

Se pare ca acest gen de tapet are poate cea mai mare cautare, deoarece acesta este intr-adevar lavabil, permitand sa fie curatat si are o durata de viata mult mai mare daca ar fi sa il conparam cu cel de hartie. Poate fi aplicat in orice camera din casa dumneavoastra, atat in dormitoare cat si in baie si in bucatarie deoarece suporta foarte bine umezeala, il puteti curata foarte usor cu apa si cu detergent in cazul in care in urma unei petreceri se intampla inevitabilul de a se varsa peste el un pahar de vin rosu.

Este clar in acelasi sens ca si pretul acestuia este putin mai ridicat decat al celui de hartie, dar pentru cei care nu isi doresc sa il schimbe destul de des si sa redecoreze casa odata la 2-3 ani, isi merita intr-adevar investitia si ofera intr-un fel garantia calitatii.

Tapetul din fibre naturale

Acest tip de tapet este superior categoriilor anterioare prezentate in articolul nostru, avant avantajul cel mai mare ca lasa peretii sa respire, dar comparativ cu tapetul de vinil are dezavantajul ca in contact cu umiditatea ajunge sa se deterioreze destul de repede.

Facandu-l nepotrivit astfel pentru incaperi ca baia si bucataria.

Tapetul de matase:

Cel mai bun, cel mai scump, cel mai calitativ si cel mai avantajos tip de tapet este tapetul de patase, acesta facand parte din asa zisa categorie de lux, si se preteaza la decorarea si finisarea incaperilor care sa merite un astfel de décor. Special gandit si conceput pentru livinguri si dormitoare, avand culori specifice pentru aceste incaperi si modele destinate lor, tapetul de matase rezista cel mai bine inclusiv la expunerea razelor UV  pastrandu-si culoarea si textura multi ani dupa aplicare.

Bineinteles ca nu este un tip de tapet care sa ii avantajeze pe cei care doresc sa isi decoreze casa destul de des, deoarece pretul este unul destul de mare.

Atunci cand ne dorim sa redecoram casa, sa facem o schimbare esentiala, sa dam un alt aer casei, se pare ca folosirea tapetului este cel mai usor lucru ce poate fi facut, asta datorita suprafetei mari de aplicare, suprafata care intotdeauna schimba tot interiorul casei noastre.

Asemeni sugravitului, ofera un aer proaspat oricarei incaperi, ba mai mult de atat, decoreaza si face locuinta mult mai prietenoasa.

Este bine sa ne orientam catre tipul si modelul de tapet care sa se potriveasca atat din punct de vedere estetic cat si aconditiilor de umiditate. Inainte de a face o achizitie in acest sens, trebuie sa masuram foarte bine incaperea pentru a sti necesarul de role de tapet.

In mod normal, rola de tapet are 10 m lungime si 0,53 m latime.

Modelul ales depinde de gustul fiecaruia, si nu ma refer aici la modelul tapetului, design sau culoare, ci ma refer ca putem sa folosim tapet pe toti peretii, pe o parte dintr ei, sau de ce nu, sa alegem doar un tapet care sa ofere o imagine ca design.

Si pentru ca lucrurile in ceea ce priveste tapetul sunt destul de simple, nu va putem recomanda decat sa alegeti materiale de calitate, atat pentru tapet cat si pentru adezivul pe care il achizitionati, imaginatia fiind la indemana dumneavoastra.

Poate ca acesta este cel mai usor mod de a inveseli locuinta, este cel mai ieftin mod si in acelasi timp cel mai usor de schimbat oricand doriti.

Nu va ramane decat sa alegeti dintr-o gama foarte variata si diversificata de modele, culori, imagini, functie de incapere si de preferintele pe care le aveti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.