Vopsele de interior

Atunci cand vine vorba despre renovarea unei locuinte sau a unei cladiri pe interior, discutam despre cel mai folosit material, si anume vopseaua lavabila de interior.

Este cel mai folosit produs si asta datorita aspectului sau, a faptului ca petele de pe peretele zugravit cu o astfel de vopsea pot si sterse foarte usor cu o laveta umezita doar cu apa.

Intrebarea a fost intotdeauna, “de ce vopseaua lavabila este cea mai potrivita alegere si atat de populara? “

Raspunsul este unul pe cat de simplu, pe atat de practic, si anume ca acest tip de vopsea este foarte rezistent la spalare putand fi stearsa chiar si de sute de ori inainte sa isi arate uzura. In plus, ea se aplica fosrte usor pe suprafete multiple si nu este nevoie de un meserias care sa vopseasca peretii casei dumneavoastra, putand foarte usor sa faceti acest proces. Un alt avantaj este faptul ca are o putere foarte mare de acoperire cu un singur litru dintr-o vopsea buna fiind posibila zugravirea a cca 15 mp.

Un alt avantaj este faptul ca timpul de uscare al acestui produs este unul foarte scazut. Bineinteles ca timpul de uscare depinde de mai multi factori, insa in general, aliminand din discutie alte situatii particulare ca umezeala excesiva si o temperatura scazuta, timpul de uscare este de maxim 24 de ore de la momentul zugravelii, asadar se poate zugravi o camera in prima parte a zilei si maxim a 2a zi totul este uscat si camera dumneavoastra poate sa fie din nou folosita.

In ceea ce priveste nuantele vopselurilor lavabile de interior, gama este atat de larga incat avantajul este ca nu sunteti deloc ingradit de o asemenea alegere.

Exista bineinteles mai multe tipuri de vopseluri lavabile iar incadrarea intr-o anumita tipologie depinde de rezistenta la spalare, proprietati si particularitati, de care bineinteles trebuie sa tineti cont atunci cand luati aceasta decizie. Pentru a va fi mai usor si pentru a cunoaste mai bine toate aceste caracteristici, vom face un mic clasament al acestora:

 • In functie de rezistenta la spalare avem :
 1. Vopsea semi-lavabila – poate sa fie spalata cu usurinta dar aceasta nu rezista la foarte multe spalari, iar in timp culoarea se poate sterge
 2. Vopsea lavabila – este mai mata si mai rezistenta la spalari multiple
 3. Vopsea superlavabila – are un aspect mai lucios decat celalalte prezentate mai sus si poate fi stearsa de pana 200 de ori
 • In functie de locul aplicarii
 1. vopsea pentru interior – este destinata utilizarii in interiorul imobilelor si nu are o rezistenta crescuta la conditii deosebite precum umiditatea sau temperaturile extreme
 2. vopseaua lavabila pentru exterior – cu o rezistenta crescuta la diversi factori de mediu, cum ar fi umezeala, caldura excesiva dar si temperaturi destul de scazute pentru zilele friguroase de iarna
 • In functie de proprietati
 1. vopsea antimucegai – aceasta are proprietatea de a impiedica formarea sporilor de mucegai
 2. vopsea lavabila antibacteriana – este o vopsea speciala care ajuta la pastrarea unui mediu sanatos si curat in casa
 3. vopsea cu protectie impotriva murdariei – are proprietatea de a contine compusi speciali ce impiedica murdaria sa patrunda in structura sa, ceea ce face foarte usor de indepartat petele ce apar in timp datorita diversilor factori umani
 4. vopsea rezistenta la diversi factori cum ar fi umezeala excesiva si temperaturile mai ridicate
 5. vopsea cu putere maxima de acoperire – este nevoie de o cantitate destul de mica pentru a acoperi o suprafata destul de mare
 • In functie de particularitati

a)Vopsea cu ioni de argint – este cea mai potrivita vopsea pentru mediile in care nu trebuie sa patrunda bacteriile si se foloseste pe o scara larga la spitale, clinici,cabinete

b)vopsea cu latex – are o rezistenta foarte crescuta la spalari repetate

c)vopsea cu teflon – special conceputa pentru proprietatile sale de a fi rezistenta la zgarieturi si murdarie

d)vopsea cu protectie la frecare si la ingalbenire

Vopsele decorative de interior

O alta vopsea de interior este vopseaua decorativa, un gen de vopsea care are un succes foarte mare pe piata datorita proprietatilor sale de a obtine texturi speciale precum stucco veneziano, marmura,travertin,ardesia sau diverse alte efecte  cum ar fi cele metalizate sau de matase, reflexe de lumini, ce transmit emotii vibrante sau creaza o atmosfera specifica si rafinata in interiorul casei dumneavoastra.

Este de la sine inteles ca acest gen de vopsea este mult mai scump decat vopseaua lavabila, dar consideram ca isi merita toti banii si mai mult de atat nu trebuie sa o aplicati pe toti peretii casei, puteti doar sa finisati un singur perete, aducand astfel o particularitate camerei.

Comparativ cu alte tipuri de vopsele sau chiar daca ar fi sa comparam si cu un tapet, acest tip de vopsea garanteaza o igiena mult mai buna, lavabilitate, permeabilitate la vapori, o mai buna durabilitate si o intretinere mult mai usoara.

Vopseaua decorativa de interior poate fi acel element care sa ofere viata casei tale, si care poate crea foarte usor senzatia de ACASA.  Ele vin in culori variate, si alcatuieste texturi cu efecte unice care dau finisaj peretilor si se adapteaza perfect stilului tau.

Fie ca vei alege un stil clasic sau unul special care sa ofere aspectul de marmura sau reflexe de lumini, vopselurile acestea bazate in mare parte pe apa dau un aspect unic si o atmosfera specifica in casa.

La vopselurile decorative de interior continutul de materii prime este mereu atent selectat, pentru ca doar astfel se poate permite obtinerea unor finizaje unice, decorative, cu un minunat efect ce iti incanta privirea.

Spre deosebite de vopseaua lavabila pentru interior unde nu aveti nevoie de un zugrav pentru a zugravi peretii casei dumneavoastra, la aceasta vopsea decorativa care are “pretentii” este mai bine daca apelati la mana unui expert.

Este o vopsea mai sensibila, care necesita o oarecare experienta la aplicare, asta daca doriti ca efectul sa fie maxim si sa nu existe probleme atunci cand o aplicati.

Cu o asemenea varietate de modele, de culori care nu fac decat sa iti incante mereu privirea si sa uneori chiar sa iti schimbe starea de spirit, fie ca o sa alegeti o vopsea lavabila de buna calitate  sau o vopsea decorativa, cu siguranta atmosfera casei se va schimba si va aduce o pata de culoare in viata dumneavoastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.